Neper Gulerøtter Småpoteter Reddiker Brokkoli Sukkererter Kålrot Rettich Økologiske grønnsaker
  • Nepe icon

    Nepe

  • Gulrot icon

    Gulrot

  • Poteter icon

    Poteter

  • Nepe icon

    Reddiker

  • Brokkoli icon

    Brokkoli

  • Sukkererter icon

    Sukkererter

  • Kålrot icon

    Kålrot

  • Rettish icon

    Rettich

  • Økologisk icon

    Økologisk

  • Nepe

    Mange har igjen fått øynene opp for denne rotfrukten som kan minne om en blanding av reddik og kålrabi. Neper passer for eksempel utmerket i wok  og salater. Og stadig flere oppdager at den rett og slett kan spises som eple. Nepe hadde stor ernæringsmessig betydning i Norge før poteten kom. Med et såpass stort konsum av neper, som faktisk bidro til å forhindre hungersnød i dårlige år, ga nepen et litt ufortjent dårlig rykte. Men det er i ferd med å snu. For med sin milde, litt pepperaktige og søtlige smak regnes den i dag for en velsmakende delikatesse.

    Gulrot

    Den oransje fargen kommer av betakaroten, som blir til vitamin A i kroppen vår. Det er bra for både hud og syn. Gulrot er en allsidig grønnsak som kan brukes rå, kokt, bakt eller stekt. Den passer utmerket i supper, gryter, rotmoser og stuinger. Og den er velegnet til wok. Og til kaker. Og når du bare får lyst på en gulrot.

    Poteter

    Småpoteter
    Veldig gode på smak. Småpoteter egner seg best til steking i panne eller ovn, men kan også kokes. Bør nytes med skallet på! Det er best for både smak og næringsinnhold.

     

    Minipoteter
    Minipotetene er så små fordi de settes litt senere i jorda og høstes litt tidligere. Men de er store på smak og utrolig raske å tilberede. Skrelles ikke.

    Reddiker

    Reddik er en gammel kulturplante som stammer fra Kina. De fleste reddiker som dyrkes i Norge, dyrkes på Toten. Her liker de seg godt i den lokale myrjorden, hvor vi synes den blir både best og penest. Reddiken har med sin kraftige og gode peppersmak mange bruksområder. Den kan spises akkurat som den er, enten hel eller kuttet i en salat. Tynne skiver gjør seg godt på mange typer pålegg, ikke minst ost. Den kan også kokes et snaut kvarter og serveres varm til middagen.

    Brokkoli

    Brokkoli er egentlig italiener, men trives godt i den leirholdige morenejorden på Toten. Den er en nær slektning av blomkålen og mange kaller den aspargeskål fordi den milde og gode smaken minner om asparges. Brokkoli er faktisk en av de mest næringsrike grønnsakene vi har. Den inneholder folat og mer C-vitamin enn appelsiner. Brokkoli er suveren som middagstilbehør og i wok. Prøv den varm i salat, smørdampet eller kjørt i en blender til en lekker, grønn suppe. Ps. Ikke glem å spise stilken, det er den søteste delen på brokkolien. Bare husk å skrell den først.

    Sukkererter

    De sprø og søte sukkerertene kan både kokes og stekes og brukes mye i wok, omeletter og salater. Norske sukkererter kan også spises rå. Sukkererter brukes mye i det italienske og franske kjøkken. Franskmennene kaller dem «mange tout» – eller  «spis alt.». Vi foretrekker å fjerne stilken og strengen som ertene henger i. Belgen er god, men det er først og fremst ertene som har den milde og søte smaken.

    Kålrot

    Som navnet avslører er denne i slekt med kålen, men her er det knollen og ikke bladene som skal spises. Kålrot, eller kålrabi, er så stappfull av C-vitaminer at den har fått navnet Nordens appelsin. Den milde og litt søte kålsmaken gjør seg like bra som rå snacks, som bakt i ovn, stekt i wok, kokt i gryte eller stappet til pinnekjøtt og annen salt mat.

    Rettich

    Med sin litt skarpe smak kan den minne om både nepe og reddik, og er en favoritt i det asiatiske kjøkkenet. Rettich inneholder sennepsoljer og tilhører faktisk sennepsfamilien så vel som reddikfamilien. Den egner seg svært godt å spise rå, for eksempel som tilbehør til sashimi og marinert rå fisk. Og den er utmerket å rive i råkosten, skive i salaten eller kutte i staver til dippen. Som om ikke det er nok, er rettich også nydelig å smørsteke eller smørdampe.

    Økologisk

    Våre økologiske grønnsaker dyrkes på egne arealer som ikke gjødsles eller sprøytes og er godkjent av Debio. Per i dag dyrker vi økologisk brokkoli og sukkererter, med et klart mål om å legge om til mer økologisk drift og utvide sortimentet.

    Debio logo